• Publicerad: 28 februari 2023

Intervju med en uppskattad kollega som varit en del av DGE sedan starten 2004

När vi får nya kollegor har vi för vana att presentera dem här på hemsidan, men idag vill vi lyfta en kollega som varit med oss länge. Lars Åhsberg var den första person som anställdes av Johnny Sjögren när han startade DGE i Sverige 2004 och han har därmed skrapat ihop snart 20 år i bolaget. Vi har ställt några frågor till honom:

Hur kom det sig att du började på DGE?

Jag arbetade med Johnny som chef på ett stort konsultföretag och trivdes väl bra med mina arbetsuppgifter som då liksom nu bestod av miljörådgivning, framför allt inom industrin. Däremot såg jag stora nackdelar i en stor organisation med långa beslutsvägar och många chefer. Jag kände inte att det tillförde något. Så när Johnny beslutade sig för att starta DGE frågade jag helt enkelt om jag fick hänga på.

Hur var det i början?

Det var kul att bryta ny mark. Att bygga något helt nytt där jag kunde påverka från början, ett mindre bolag med en platt organisation. Johnny satt i Kalmar och jag i Malmö, där vi skaffade ett litet kontor på Västergatan. Jag fick också från start två kollegor som flyttade över från vårt danska systerföretag för att arbeta med förorenad mark i Sverige.

Hur har DGE utvecklats under de här nästan 20 åren? 

Otroligt mycket, det känns verkligen kul när jag tänker på det, jag är stolt över oss. Vi har gått från 2 personer till 40, utvecklat många olika verksamheter, bland annat en mätverksamhet som är störst i Sverige. Och vi har ju till och med ett eget lab. Det är såklart stor skillnad i omsättning och volym i jämförelse med hur det var då, men det känns som om vi är på rätt nivå nu. Balansen mellan våra kompetensområden är viktig och känslan av att alla kan påverka likaså. För mig finns det inte något egentligt egenvärde i tillväxten.

Vi vet ju att du är attraktiv på arbetsmarknaden, en fantastisk rådgivare och kollega som vi uppskattar, vad är det som har gjort att du fortfarande finns kvar på DGE?

Jag uppskattar verkligen friheten på DGE. Att det finns en flexibilitet där vi planerar tillsammans och det går att ta hänsyn till livet vid sidan om jobbet. Det går att variera hur och när man arbetar så länge man ser till det gemensammas bästa.

Tillväxten har såklart inneburit att jag har fått nya kollegor med spännande kompetens inom miljö- och hållbarhetsområdet. Och det finns en stor öppenhet att dela den kunskapen. Det tycker jag är fantastiskt roligt. Jag kan i princip få svar på allt jag behöver från mina kollegor. Den öppenheten och generositeten har jag inte upplevt hos mina tidigare arbetsgivare, där det inte varit ovanligt att kollegor smyghållit på och försvarat sin egen kunskap.

Utöver kollegor och arbetssätt så är kunderna avgörande för min känsla för DGE. Vi arbetar så nära våra kunder, den där känslan av att vi verkligen gör det ”tillsammans” är väldigt värdefull. Kunderna är som en del av familjen.

Vad är roligast i ditt jobb idag?

Jag tycker väldigt mycket om att vara ute hos kunderna och försöka göra skillnad i deras vardag och förhoppningsvis även för miljön. Och att över tid få se att mitt arbete faktiskt har hjälpt dem att utvecklas. Samma tillfredsställelse ligger i att vara en ledare internt på DGE, att vara ett stöd till kollegorna i deras utveckling. Och som revisor känns det bra att bidra till att verksamheten åtgärdar sådant som inte är helt i ordning. Som rådgivare kan jag ge dem stöd och vara en katalysator eller projekt- och processledare i olika sammanhang. Jag är en typisk generalist och lagspelare som trivs med att hjälpa till lite här och där.

Du är ansvarig för DGE:s kompetensområde Besiktning och Revision, hur skulle du beskriva en bra revisor?

Jag tycker nog det viktigaste är att man inte ska komma in med facit utan fiska fram förbättringsmöjligheterna från den som revideras. För att kunna göra det behöver man vara ödmjuk och samtidigt bestämd, en balansgång det där. Sen är det viktigt att vara trevlig förstås och hitta nivån där den som revideras vågar öppna sig, annars hittar man aldrig förbättringsmöjligheterna.

Sista frågan nu, hur ser du på DGE:s framtid?

Det vi har på DGE är fantastiskt bra. En jättefin kunskapsbas, en familjär stämning och fantastiska kunder. Nu är utmaningen för oss att utvecklas i takt med att världen förändras och att fortsätta jobba med att laget går före jaget. Men det känns väldigt bra, tycker jag.

Och med det tackar vi Lars för denna lilla pratstund och ser med tillförsikt fram emot DGE:s fortsatta resa.