PFAS – En utmaning för oljedepåer och framtiden
DGE:s expert på PFAS och miljöföroreningar, Per Ivarsson, höll nyligen ett uppskattat seminarium om PFAS – de så kallade ”evighetskemikalierna” – med fokus på deras förekomst på oljedepåer och påverkan på miljön. Brandrisken hos oljedepåer har historiskt hanterats genom att använda PFAS-innehållande brandskum och dessa finns kvar på området. Här följer en sammanfattning av seminariet som riktade sig till miljöansvariga inom industrin.
Nya gränsvärden
Livsmedelsverket har infört nya gränsvärden för PFAS i både dricksvatten och livsmedel. I Sverige träder ett nationellt gränsvärde för PFAS i dricksvatten i kraft den 1 januari 2026. För de fyra vanligaste PFAS-ämnena (PFOA, PFNA, PFOS och PFHxS) är det nya gränsvärdet 4 nanogram per liter (ng/l). Även riktvärden för dagvatten och grundvatten förväntas sänkas till motsvarande nivåer i framtiden.
Går det att sanera?
Ja, det går att sanera förorenat vatten och mark. Det finns idag metoder som kan rena vissa PFAS-ämnen och andra tekniker är under utveckling. Till exempel är aktivt kol effektivt på vissa PFAS-ämnen och kan blockera spridning i mark och rena vatten. SAFF (Surface Active Foam Fractionation), där vissa PFAS-ämnen renas med hjälp av luft, kan rena yt- och grundvatten. Flera nya metoder provas för närvarande ut. För att sanera ett område krävs förmodligen en kombination av flera tekniker för att komma åt olika PFAS-ämnen.
Provtagning för att mäta mängden PFAS
DGE erbjuder provtagning och är certifierade vattenprovtagare. Risken för kontamination är mycket stor vid rapporteringsgränsen på 0,1 ng/l, och vi vidtar åtgärder för att säkerställa korrekta mätningar. Det går att ta både stickprov och använda tidsstyrd provtagning för att analysera dagvatten och spillvatten. Vi kan också utföra sammansättningsanalyser för att identifiera ursprung samt spridning från kontaminerade områden.
Hör av er till Per för mer information om PFAS, seminarier eller provtagning!